Wine&Dine

Ázsia, a fűszerek hazája

2018. november 18. - Wine and Dine

Sziasztok Gasztroimádók!

Ma az ázsiai konyha kerül főszerepbe, egészen pontosan a legnépszerűbb fűszereket fogjuk nektek bemutatni. Mint azt jól tudjuk, az ázsiai ételek alapjai a különleges és egzotikus fűszerek és azok megfelelő felhasználása, melyek nélkül elképzelhetetlen a távol-keleti konyhaművészet. Végezetül egy igazán finom, egyszerű, ízletes és egyben gyorsan elkészíthető ázsiai ételt is bemutatunk nektek.

 

Szezámmag

 

 Az első fűszerünk a szezámmag, mely szinte az egész világon ismert és kedvelt Indiából származó fűszernövény, a távol-keleti országok általánosan használt alapanyaga. A hindu mitológia az örök élet szimbólumaként tartja számon. A fűszerből pirított szezámsó készíthető, melyet leggyakrabban péksüteményekre, kenyerekre szokták sütni, de salátára, köretre is szórható, illetve egyes húsételeken is használatos. A könnyű emészthetőség érdekében a magokat durvára darálják és úgy fogyasztják.


Gyömbér

 

 Egy másik népszerű Ázsia alapanyag a gyömbér, mely India és Kína alapfűszerei közé tartozik. Később Ázsiában és a mediterrán területeken is elterjedt. Fontos megemlíteni, hogy a fűszernövény a jótékony hatásai miatt gyógyászatban is használatos. Serkenti az emésztést, csillapítja az éhséget, frissíti a gondolkodást enyhíti a meghűléses tüntetek. Fűszerként az illatos gyökértörzset használják, mely nyersen adja a legaromásabb ízt.  Meghámozva, reszelve, szeletelve tehetjük az ételekbe, italokba. Többnyire tejes, gyümölcsös italokhoz, gyümölcssalátákhoz, levesekhez, főételekhez használják, de söritalhoz, pálinkához is kiváló alapanyag.


 

Fahéj

 

 A rendkívül népszerű Asszámból és Észak-Burmából származó fűszernövény már több mint 5000 éve ismert fűszernövény 5000 éve ismert, mely a bibliában is szerepel. Az egyes ázsiai országokban mindenhol más ételek készítésére használják. Indiában például a népszerű curryk alkotóeleme, a közel keleten többnyire húsételeket ízesítenek vele. Dél-Kelet-Ázsiában fűszerkeverékek alkotóelemeként ismert és kis mennyiségben ízfokozóként is használják. Sós húsok és édes ételek, desszertek ízesítésére is kiválóan alkalmas.


 

Szecsuáni bors 

 

A szecsuáni bors Japán, Tibet, Nepál és Kína népszerű és különleges fűszere. Nevével ellentétben nem a borsfélék, hanem a rutafélék családjába tartozik, melyet nem túl erős, savanykás íz jellemez. Általában a főzés végén kerül az ételbe, Kínában népszerű az a szokás miszerint a szecsuáni borsot sóval együtt serpenyőben megsütik és kis tálkában teszik az asztalra, melybe a különböző húsokat szokták mártogatni. Kiválóan használható csirkehúsok, disznóhúsok ízesítéséhez.

 

 

Ázsiai citromfű

 

 Az utolsó fűszerünk az ázsiai citromfű, mely elsősorban a vietnámi, a kínai és japán konyha népszerű alkotóeleme, de Thaiföld, Vietnám, Kambodzsa és Indonézia egyes részein használják. Indiában illatszerek készítéséhez és gyógynövényként használják. Fűszerként kiválóan használható szárnyas ételekhez, halakhoz, tenger gyümölcseihez. Házi fűszerkertben dézsában is könnyen termeszthető, felhasználás előtt rövid ideig vízben kell áztatni a legaromásabb íz eléréséhez

 

Kókusztejes csirkeleves elkészítése

 Milyen ételeket lehet készíteni a fentebb felsorolt különleges fűszerekből? Például a mennyei kókusztejes csirkelevest, amit mi is imádunk.

Szükséges hozzávalók (4 személyre):

  • 400ml kókusztej
  • 1/2 tk. csilikrém
  • 1 üveg bambuszrügy
  • 200 g csirkemell
  • 1/2 l csirkehúsleves
  • 100 g szeletelt csiperkegomba
  • 2 ek. citromlé
  • 1 tk. gyömbér
  • 1 tk. citromfű
  • 8 csíkra vágott bazsalikomlevél
  • 8 koktélparadicsom szeletelve

 

Elkészítés:

Daraboljuk fel apró darabokra a csirkemellt, majd forraljuk fel a húslevest. Adjuk hozzá a gyömbért, a citromfüvet, a csirkehúst, a kókusztejet, a csilikrémet, a bambuszrügyet és a csiperkegombát, majd ízlés szerint sóval és borsal ízesíthetjük. Hagyjuk főni 15 percig, majd adjuk hozzá a paradicsomot, a bazsalikomot és a citromlevet. Ezt követően hagyjuk még percig állni, majd tálalhatjuk is az ételt. Jó étvágyat! :) 

 

Kókusztejes csirke curry,Kép: pixabay.com

Cikkek forrása:

  • https://www.nlcafe.hu/gasztro/20140409/azsia-legfontosabb-fuszerei/
  • https://www.nlcafe.hu/gasztro/20171109/3-egyszeru-gyors-azsiai-etel-recept/

Képek forrása

  • https://www.freepik.com
  • https://www.pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://winendine.blog.hu/api/trackback/id/tr3114378221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása