Wine&Dine

Téli immunerősítők

avagy hogy nem leszünk betegek télen!

2018. november 25. - Wine and Dine

Sziasztok Gasztroimádók!

Mivel már november közepén járunk és nyakunkon a hideg téli idő, úgy gondoltuk, hogy a mostani cikkünkben arról írunk nektek, hogy hogyan is erősíthetitek az immunrendszereteket azoknak a pillanatok megélése kedvéért, amikor mindenki körülöttetek beteg, de ti boldogan és torokfájás mentesen nyalogatjátok a téli fagyit.

Először is néhány alapgondolat: Az immunrendszerünk egészségi állapotát nagy mértékben befolyásolja, hogy mivel is táplálkozunk, főleg igaz ez a téli időszakban, amikor is a szervezetünk fáradékonyabb és kimerültebb lesz. Az egészségének a megőrzése érdekében rengetek rostot kell fogyasztani, valamint olyan összetevőket tartalmazó zöldség/gyümölcsöt amelyek jótékony hatással vannak az immunrendszer egészségére.

Na de mit is fogyasszunk?

1. Joghurt

Az egyik legismertebb, szervezetre nézve nagyon jótékony hatású probiotikus tejtermék a joghurt, amely segíti az emésztőrendszerben található jó baktériumok szaporodásában, és rendszeresen fogyasztva jobban erősíti az immunrendszert, mint a különböző drága, mesterségesen előállított vitaminkészítmények és tabletták. A joghurtokon belül is inkább az élő flórás, illetve görög változatot, natúrt ajánljuk, mert a gyümölcsjoghurtok előállításakor sokkal több cukrot használnak fel, amivel szintén csak a szervezetünket terhelnénk feleslegesen.

2. Zab és árpa

Ezek a gabonafélék béta-glukánt tartalmaznak, amely rostféle mikróbaölő és antioxidáns hatású, egy norvég kutatás szerint nagyobb mértékben, mint az immunerősítőként ismert és népszerű echinacea, vagyis bíbor a kasvirág. Plusz előnye még ezeknek a gabonáknak, hogy gyorsítják a sebgyógyulást, és az antibiotikumok hatékonyságát is növelik. Ha elfogadtok tőlünk egy tippet, az előbb említett joghurttal együtt fogyasztva, biztosan nem fogtok melléfogni.

joghurt.jpg

3. Bőséges gyümölcs tál

Véleményünk szerint egy tartalmas és sokféle gyümölcsöt illetve zöldséget tartalmazó válogatás az egyik legjobb vitaminbomba amit a szervezetünknek tálalhatunk fel reggelire vagy akár vacsorára, vagy csak nassolás gyanánt. A mi kedvenc gyümölcstálunk összetevői közül semmiképpen se hiányozhat a boltok téli kínálatában is nagy népszerűségnek örvendő banán, áfonya, gyömbér, narancs, brokkoli, zeller és gránátalma. Mindenképpen ajánljuk nektek az előbb említett gyümölcsöket és zöldségeket tartalmazó egytálételnek az elkészítését, és higgyétek el nekünk, isteni finom lesz.

berries-citrus-citrus-fruits-1132047.jpg

4. Fokhagyma

A fokhagymával kapcsolatban először is hoztunk egy kis történelmi érdekességet nektek, amely szintén csak megerősíti jótékony hatását. Az érdekesség pedig nem más, mint hogy sok-sok évvel ezelőtt az ókori Egyiptomban a fokhagymát a rabszolgatartók a rabszolgákkal előszeretettel etették, hogy legyen elég erejük és erős immunrendszerük a hatalmas piramisok megépítésére. A fokhagyma gerezdek jótékony hatásáról annyit, hogy hatóanyagai sikeresen veszik fel a harcot a baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal és az élősködőkkel is. A kutatók szerint egy közepes gerezd fokhagyma 100 000 penicillinegység baktériumölő hatásával egyenértékű, és nem kis előnye még, hogy több kutatás értelmében a rendszeres fokhagyma fogyasztók közül sokkal kevesebb rákos megbetegedéssel küzdő ember kerül ki.

garlic-618400_960_720.jpg

5. Méz

A méz egészségünkre gyakorolt hatását szerintünk már nem kell nagyon ecsetelni, hiszen ez az egyik legismertebb jótékony hatású immunerősítő. A sejtek táplálásához szükséges minden anyagot tartalmaz, emellett természetes baktériumölő és gyulladásgátló hatású. Több fajtájú méz tanulmányozását követően, mi az akácmézet tartjuk a legjobb orvosságnak, de cukor tartalma miatt azért felhívjuk a figyelmet arra, hogy mint másnak se, a méznek se szabad túlzásba vinni a fogyasztását. Tipp: Az aki nem bírja elfogyasztani egy fokhagyma gerezdet magában, mézzel keverve is tökéletesen hatásos.

 honey-1958464_960_720.jpg

6. Zöldpaprika

A zöldpaprika háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, például a narancs vagy a kivi. A csípős változatok előnye pedig még az, hogy segítenek a nyák feloldásában, enyhítik a torokfájást, és enyhe izzasztó hatással is rendelkeznek, amely szintén a szervezetünk egészséges működéséhez szükségesek. Ha nem is sikerült megelőznünk a megfázást, akkor is igazi telitalálat, hiszen a betegség gyorsabb leküzdésében így nagy segítség lehet.

fresh-peppers-farmers-market-open-air-green-39479.jpeg

7. Cékla

A cékla régóta ismert vitaminbomba, telis-tele van antioxidánsokkal és kifejezetten ajánlott a fogyasztása a téli időszakban, mivel erősíti és védi az immunrendszert. Turmixban is isteni finom, de céklasalátaként se fog senki se csalódni benne.

beetroot-3440339_960_720.jpg

 

Cikkünk végéhez értünk és reméljük hasznos volt számotokra ezeknek a téli immunerősítőknek az összefoglalása. Természetesen minden jótékony hatású immunerősítőt nem tudtunk leírni, de ha valaki ismer még ilyen zöldséget/gyümölcsöt/készítményt vagy bármit, nagyon örülünk neki, ha megosztja velünk kommentben!

 

Téli immunerősítő receptek:

http://www.21napalatt.hu/top-10-egeszseges-teli-etel/

Források:

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_leghatasosabb_immunerosito_etelek/20161220151016?autorefreshed=1

pixabay.com

pexels.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://winendine.blog.hu/api/trackback/id/tr9114391782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása