Wine&Dine

A francia croissant

2018. december 08. - Wine and Dine

Sziasztok Gasztroimádók!

A mai nap, az egyik leghíresebb francia péksüteményt hoztuk el nektek, ami nem más mint a croissant. Blogbejegyzésünkben megismerhetitek a croissant történetét és egy recepttel is készültünk nektek, mely segítségével akár otthon is elkészíthetiket az egyedülállóan finom péksüteményt.

A croissant története

A croissant pontos története a mai napig nem ismert. A legenda szerint az első croissant Bécsben készült, a török ostrom leverősét követően. A croissant szó "növekvő holdat" is jelent egyébként és a török zászlaját szimbolizálja. A legtöbben ezt a történetet fogadják el a péksütemény születéséről, azonban számos más magyarázat is megtalálható az interneten, köztük olyan is, mely a Magyarországhoz köthető.

Egy másik verzió szerint a croissant a XVII. században született, amikor a török, Buda visszafoglalására tett kíséretet. A hiedelem szerint törökök az éjszaka leple alatt alagutat ástak, hogy a városfal alatt jussanak be a királyi városba. Ám az épp műszakjukat teljesítő pékek a harangok megszólaltatásával figyelmeztették a lakosságot és sikeresen meghiúsították Buda visszafoglalását. A diadal jeléül pedig a pékek a török zászlóban szereplő félholdra hasonlító leveles tésztát sütöttek a lakosságnak.

Franciaországba a croissant Mária Terézia lánya, Marie Antoinette jóvoltából készült, aki imádta a különleges péksüteményt. Mára szinte a franciák mindennapos reggelijévé vált, mely számos módon, többféle ízesítéssel is elkészíthető.

background-17943_960_720.jpg

 

A croissant elkészítése

Szükséges hozzávalók:

  • 25 dkg fehér kenyérliszt
  • 7,5 dkg vaj 
  • 2 dkg kristálycukor
  • 0,5 dkg só
  • 125 ml langyos víz
  • 10 g friss élesztő
  • A kenéshez:
  • 1 db közepes tojás
  • 1 csipet só

 

bread-1284438_960_720.jpg

 

Lépések:

  1. Öszekeverjük a lisztet, cukrot sót. Az élesztőt langyos vízben feloldjuk. A két keveréket alaposan összedolgozzuk, majd lefedjük és 10 percig állni hagyjuk.

  2. A tésztát átdagasztjuk párszor, míg rugalmasabbá nem válik, majd ismét lefedjük a tálat és 10 percig pihentetjük. A műveletet még háromszor megismételjük, majd lefedjük és a hűtőbe tesszük egy éjszakára.

  3. Másnap kivesszük a hűtőből a tésztát, és munkalapon egy körülbelül 12x12 cm-es négyzetet formálunk belőle. A vajat egy kisebb téglalapra vágjuk és átlósan a tésztára helyezzük. A tészta sarkait megfogjuk és ráhajtuk a vajra.

  4. A tésztát nyújtófával laposra sodorjuk, majd nagyjából egy 1 cm vastagságú téglalapot formálunk belőle. A tésztából három réteget készítünk, úgy, hogy az alsó és felső harmadát is középre, egymásra hajtjuk. Fóliába csomagoljuk és 20 percre a hűtőbe tesszük. Megismételjük még készer a folyamatot, majd 40 percre állni hagyjuk a hűtőben.

  5. Kivesszük a tésztát a hűtőből, először 25x40 cm-es téglalapot formálunk belőle, majd azt 8 háromszögre vágjuk. A háromszögeket feltekerjük, tepsibe rakjuk és 30 percig tovább pihentetjük. A croissantok tetejét sóval elkevert tojással lekenjük majd 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15-20 percig, míg aranybarnára nem sül.

    Jó étvágyat kívánunk! :) 

     

Források:

  • http://www.mindmegette.hu/eredeti-francia-croissant.recept/
  • https://franciamacaron.cafeblog.hu/2013/11/16/a-croissant-tortenete/

Képek forrása:

  • https://pixabay.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://winendine.blog.hu/api/trackback/id/tr8714460522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása