Sziasztok Gasztroimádók!
Ma a borról lesz szó, pontosabban a borfogyasztási szokásokról és etikettről. Összegyűjtöttük azokat az élethelyzeteket, amikbe bárki, bármikor belecsöppenhet, és bizony kellemetlen lehet, ha nem tudunk bizonyos alapszabályokat - vagy igenis jól mutathat, ha tisztában vagyunk az illemmel! Mindenki más célból issza a bort, és mindenki mást szeret - de a következő tippek mindenki számára hasznosak lehetnek!
Kép forrása: pexels.com
Kezdjük az alapoknál, a boros poharaknál!
Milyen pohárba öntsem a bort?
- Mindig válaszunk a bor típusához illő poharat, mert így nem csak jobban mutat, de az illatok és az ízek is jobban érződnek majd kóstolás közben.
- A pohár típusa még a bor szellőzése miatt is fontos: a pohár formájától függően változhat, hogy milyen felületen érintkezik a levegővel és milyen gyorsan veszi át a szoba hőmérsékletét. Nézzük is, hogy milyen poharak közül választhatunk:
Kép forrása: http://thegreatgastro.com/en/types-wine-glassess
Ha megvan a pohár és a bor is, jöhet a bor felszolgálása!
Hogyan szolgáljam fel a bort a vendégeimnek?
- Lehetőleg a vendégünk előtt bontsuk ki az üveget.
- Ne töltsük tele a poharat! A megfelelő szint a pohár legöblösebb, legszélesebb része.
- Először a saját poharunkba töltsünk egy kicsit, majd a legfontosabb vendég következik. Ezután az óramutató járásával megegyez irányba haladjunk, és mindig a vendég jobb oldaláról töltsünk.
- Ha fogyni látjuk vendégünk poharában a bort, nyugodtan rátölthetünk!
Milyen hőmérsékleten fogyasszuk a bort?
- A fehérbort általában 8-14 fokosan;
- a vörösbort szobahőmérsékleten (18 fok) ajánlott inni.
- Ezt persze otthoni körülmények között nehéz ellenőrizni, hacsak nincs speciális mérőeszközünk.
- De ha egy általános szabályt szeretnénk megjegyezni, az legyen a következő: a fehér bort jól lehűtve, a vöröset pedig szobahőmérsékleten igyuk!
Végre a kezünkbe vehetjük a vágyott nedűt! De hogyan is fogjuk a boros poharat?
Hogyan fogjam a boros poharat?
- A poharat mindig a száránál fogjuk, ne markoljuk meg a poharat! Ez nem csak a bor hőmérséklete miatt fontos (felmelegítenénk a kezünkkel), hanem a koccintás miatt is: a száránál fogva ugyanis szebben csengenek az összekoccanó poharak!
Kép forrása: https://www.vinha.co.uk/how-to-hold-a-wine-glass/
Hogyan koccintsunk?
- Mindig nézzünk egymás szemébe koccintásnál.
- Ne koccintsunk keresztbe.
Ha túl vagyunk a koccintáson, végre belekortyolhatunk a borba.
Hogyan igyam a bort?
- Ahogy már említettük, a poharat a száránál fogjuk.
- Vegyük szemügyre a bor színét, állagát.
- Szagoljunk bele: mit érzünk? Élénk, citrusos vagy inkább paprikás, meggyes illatot érzünk? Az illat nagyon fontos lehet a kóstolás során, hiszen ez a legmeghatározóbb élmény a bor ízlelése előtt.
- A vörös borokat érdemes fogyasztás előtt szellőztetni, vagyis dekantálni: a bor lélegeztetése során a csersav felszabadul és életre kelnek a gyümölcsös, virágos aromák. Ebből fakadóan a vörös bor illata a felbontás után egyre intenzívebb lesz.
- Mindig ugyanarról az oldalról igyunk, hogy ne legyen mindenhol maszatos a pohár.
Kép forrása: pexels.com
És végül szeretnénk egy kis segítséget nyújtani arra az esetre is, ha vendégeket várnátok vacsorára!
Étel és bor párosítások: milyen ételhez milyen bort illik inni?
Milyen bor illik az előételhez?
- ez nagyban függ az előétel jellegétől, de általában száraz fehérbort.
Milyen bor illik a főételhez?
- fehér húshoz fehér pecsenyebor, vagy könnyű vörös
- galhoz száraz, vagy félszáraz
- vörös húshoz nehéz vörös bor ajánlott.
Milyen bor illik a desszerthez?
- deszsertbor, likőrbor, aszú
Mára ennyit a borokról és az etikettről. Reméljük, hogy gazdagabbak lettetek néhány egyszerű, de hasznos tippel a borfogyasztást illetően! Köszönjük, hogy elolvastátok a cikkünket! Ha tetszett, osszátok meg ismerőseitekkel és kövessetek minket Instagramon és Facebookon is!
Képek forrásai:
http://thegreatgastro.com/en/types-wine-glasses/
https://www.vinha.co.uk/how-to-hold-a-wine-glass/
https://www.pexels.com/
Az ötletek és a hasznos tippek forrása: Dr.Veszelszki Ágnes "Borkommunikáció" elnevezésű kurzusa a Budapesti Corvinus Egyetemen.