Wine&Dine

Bor etikett – mit illik és mit nem, amikor bort iszunk?

2018. október 24. - Wine and Dine

Sziasztok Gasztroimádók!

Ma a borról lesz szó, pontosabban a borfogyasztási szokásokról és etikettről. Összegyűjtöttük azokat az élethelyzeteket, amikbe bárki, bármikor belecsöppenhet, és bizony kellemetlen lehet, ha nem tudunk bizonyos alapszabályokat - vagy igenis jól mutathat, ha tisztában vagyunk az illemmel! Mindenki más célból issza a bort, és mindenki mást szeret - de a következő tippek mindenki számára hasznosak lehetnek!

alcohol-blur-cuisine-390403.jpg

Kép forrása: pexels.com

Kezdjük az alapoknál, a boros poharaknál!

Milyen pohárba öntsem a bort?

  • Mindig válaszunk a bor típusához illő poharat, mert így nem csak jobban mutat, de az illatok és az ízek is jobban érződnek majd kóstolás közben.
  • A pohár típusa még a bor szellőzése miatt is fontos: a pohár formájától függően változhat, hogy milyen felületen érintkezik a levegővel és milyen gyorsan veszi át a szoba hőmérsékletét. Nézzük is, hogy milyen poharak közül választhatunk:

types-of-wines-and-glasses-1.jpg

Kép forrása: http://thegreatgastro.com/en/types-wine-glassess

Ha megvan a pohár és a bor is, jöhet a bor felszolgálása!

Hogyan szolgáljam fel a bort a vendégeimnek?

  • Lehetőleg a vendégünk előtt bontsuk ki az üveget.
  • Ne töltsük tele a poharat! A megfelelő szint a pohár legöblösebb, legszélesebb része.
  • Először a saját poharunkba töltsünk egy kicsit, majd a legfontosabb vendég következik. Ezután az óramutató járásával megegyez irányba haladjunk, és mindig a vendég jobb oldaláról töltsünk.
  • Ha fogyni látjuk vendégünk poharában a bort, nyugodtan rátölthetünk!

Milyen hőmérsékleten fogyasszuk a bort?

  • A fehérbort általában 8-14 fokosan;
  • a vörösbort szobahőmérsékleten (18 fok) ajánlott inni.
  • Ezt persze otthoni körülmények között nehéz ellenőrizni, hacsak nincs speciális mérőeszközünk.
  • De ha egy általános szabályt szeretnénk megjegyezni, az legyen a következő: a fehér bort jól lehűtve, a vöröset pedig szobahőmérsékleten igyuk!

Végre a kezünkbe vehetjük a vágyott nedűt! De hogyan is fogjuk a boros poharat?

Hogyan fogjam a boros poharat?

  • A poharat mindig a száránál fogjuk, ne markoljuk meg a poharat! Ez nem csak a bor hőmérséklete miatt fontos (felmelegítenénk a kezünkkel), hanem a koccintás miatt is: a száránál fogva ugyanis szebben csengenek az összekoccanó poharak!

detalhe4.jpg

Kép forrása: https://www.vinha.co.uk/how-to-hold-a-wine-glass/

Hogyan koccintsunk?

  • Mindig nézzünk egymás szemébe koccintásnál.
  • Ne koccintsunk keresztbe.

Ha túl vagyunk a koccintáson, végre belekortyolhatunk a borba.

Hogyan igyam a bort?

  • Ahogy már említettük, a poharat a száránál fogjuk.
  • Vegyük szemügyre a bor színét, állagát.
  • Szagoljunk bele: mit érzünk? Élénk, citrusos vagy inkább paprikás, meggyes illatot érzünk? Az illat nagyon fontos lehet a kóstolás során, hiszen ez a legmeghatározóbb élmény a bor ízlelése előtt.
  • A vörös borokat érdemes fogyasztás előtt szellőztetni, vagyis dekantálni: a bor lélegeztetése során a csersav felszabadul és életre kelnek a gyümölcsös, virágos aromák. Ebből fakadóan a vörös bor illata a felbontás után egyre intenzívebb lesz.
  • Mindig ugyanarról az oldalról igyunk, hogy ne legyen mindenhol maszatos a pohár.

celebration-cheers-dining-1268558.jpg

Kép forrása: pexels.com

És végül szeretnénk egy kis segítséget nyújtani arra az esetre is, ha vendégeket várnátok vacsorára!

Étel és bor párosítások: milyen ételhez milyen bort illik inni?

Milyen bor illik az előételhez?

  • ez nagyban függ az előétel jellegétől, de általában száraz fehérbort.

Milyen bor illik a főételhez?

  • fehér húshoz fehér pecsenyebor, vagy könnyű vörös
  • galhoz száraz, vagy félszáraz
  • vörös húshoz nehéz vörös bor ajánlott.

Milyen bor illik a desszerthez?

  • deszsertbor, likőrbor, aszú

 

Mára ennyit a borokról és az etikettről. Reméljük, hogy gazdagabbak lettetek néhány egyszerű, de hasznos tippel a borfogyasztást illetően! Köszönjük, hogy elolvastátok a cikkünket! Ha tetszett, osszátok meg ismerőseitekkel és kövessetek minket Instagramon és Facebookon is!

Képek forrásai:

http://thegreatgastro.com/en/types-wine-glasses/

https://www.vinha.co.uk/how-to-hold-a-wine-glass/

https://www.pexels.com/

Az ötletek és a hasznos tippek forrása: Dr.Veszelszki Ágnes "Borkommunikáció" elnevezésű kurzusa a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A bejegyzés trackback címe:

https://winendine.blog.hu/api/trackback/id/tr6414320273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása