Wine&Dine

Vacsora kínai módra – avagy mit tegyünk és mit ne, ha kínaiakkal vacsorázunk?

2018. november 12. - Wine and Dine

Sziasztok Gasztroimádók!

A kínai kultúra alapvetően nagyon különbözik a mi kultúránktól, ezért fontos tisztában lennünk az alapvető kulturális értékekkel és szokásokkal, hogy jó benyomást kelthessünk és sikeres kapcsolatokat építhessünk ki. A mai cikkben szó lesz a kínai éttermekről, ételekről, illetve étkezési tippekről, amikre oda kell figyelnünk, ha kínaiakkal vacsorázunk. És milyen európai szokások vannak, amik a kínaiakat idegesítik? A mai blogból ez is kiderül!

Az alábbi cikk a Chinese for Euroepans „Kína – Jó tudni, mielőtt elindul” illetve a Kínai Művészeti Központ „Kínai etikett” című cikkek alapján készült, melyek forrásait a blog végén megtalálod.

bowl-chopsticks-close-up-955137.jpg

A kínai konyha kifinomult és igen változatos. Az étel régióról régióra változik - és néhány regionális étel közismertebb, mint mások (például szecsuáni vagy kantoni). A rizs és a tészta állandó alkotóelemei a kínai ételeknek és néhány étel nemzetközileg is ismert, mint például a pekingi kacsa vagy a húsos gombócok.

Ne lepődj meg, ha az emberek olyan dolgokat esznek, amikre a nyugatiak még csak gondolni sem mernének, például a tyúk lába vagy a malac orra.

Habár a legenda, hogy a kínaiak minden megesznek, valóban csak egy legenda.

Azoknak az utazóknak, akik nem szeretnék megkóstolni a helyi ételeket vagy nem szeretnék kínai tudásukat éttermekben fitogtatni, egyre több nemzetközi étterem lánc is van, mint a Pizza Hut és a McDonalds. Természetesen, ezeket is saját szája ízük szerint változtatták a helyiek, úgyhogy ne várjuk ugyanazt az ízt, amit otthon megszokott.

Az éttermek Kínában gyakran nyüzsgőek, zajos helyek, ahol az étkezés gyakran sok beszélgetéssel is jár.

Néhány étteremben van angol nyelvű leírás az ételekről, habár sok helyen nem ez a helyzet és csak találgatni tud mit is eszünk pontosan.

A kínai konyhára nagyon jellemző a húsevés, a sertéshús éppolyan népszerű, mint a csirke, kacsa vagy hal.

adult-asian-food-celebration-1310777.jpg

Kínai szokások, amelyek a leginkább zavarják a külföldieket:

  • Böfögés;
  • Köpködés az utcán;
  • Engedélykérés nélküli dohányzás, valamint a nemdohányzók iránti tapintat hiánya;
  • Szürcsölés;
  • Csámcsogás; (étkezésnél illendő – dicsérő dolog)
  • Beszéd evés közben.

Azért jó tisztában lenni a fenti szokásokkal, mert így tudni fogjuk, hogy nem illetlenségből csinálják azt, amit csinálnak, hanem lehet épp ellenkezőleg – dícséretből!

Étkezési etikett

  1. A vezetők jelentősége: Az étkezés megkezdése a vezetők privilégiuma. Kedves és tiszteletteljes dolog (fontos), hogy a vezetők jelképesen egymásnak szednek, a legfinomabb falatokat helyezik egymás tányérjára. A többiek csak ezután kezdhetik meg a falatozást. Illő dolog és a tisztelet, a törődés jele, ha az ételből a mellettünk ülőnek szedünk. Általában igaz – hogy a vezetőknek, vagy a korban idősebb / beosztásban magasabb embereknek a mellettük ülők töltenek. Figyelj a kiürülő poharakra.

  2. Kapcsolatépítés: Az étkezés közbeni úgynevezett vendégszórakoztatás a kapcsolatépítés (guanxi) egyik fontos lehetősége. Ezt ki kell használni, tudni kell élni vele. Nem szabad csak az étkezésre koncentrálni, egy vacsorameghívás a kényelmes, lassú csipegetésről és az utána következő ún. vendégszórakoztatásról, de főként a kapcsolatépítésről szól.

  3. Beszélgetés: Az étkezés közbeni beszélgetésnek nincsenek különösebb szabályai, de illik a vendéglátó vezérfonalát követni. A hangnem a kapcsolat minőségén múlik. Szintén ezen múlik, hogy hivatalos ügyekről tárgyalunk-e vagy sem. Ha igen, akkor tanácsos megvárni, amíg a vendéglátó felveti ezt a témakört.

  4. Hogyan együnk? Illik minden ételbe belekóstolni, és valami ételmaradékot hagyni a tányérodon. Ha a tányért teljesen kiürítjük, a házigazda azt úgy értelmezi, hogy a vendég még éhes, ezért újabb enni- és innivalóval kínál majd. Az evőpálcikát sohasem szabad függőlegesen a rizsbe szúrni, mert ez halált jelent. A teáskanna csőre sohasem állhat ember felé.

  5. Hogyan igyunk? Az italozás szintén a vendéglátáshoz tartozik, úgy mondják, hogy ez megolajozza a társadalmi kapcsolatokat. Erre akkor kerül sor, amikor a vendéglátó tósztot mond. Az italozás alól csak akkor van kibúvó, ha valakit valamilyen betegség akadályoz. Különben illetlenség, ha valaki nem követi a többieket. Ha más megoldás nincs, akkor valamilyen alkoholmentes itallal kell koccintani. Az is illetlenség, ha valaki az asztal alá issza magát. Úgy és olyan mértékig kell inni, hogy jókedve legyen az embernek, de mégse ártson meg.

  6. Tószt: A tósztot vagy azonnal, vagy a következőkben felszolgált néhány étel után viszonozni illik. Témaköre lehet a barátság, az együttműködés, a szívélyes vendéglátás viszonzása iránti kívánság, valamint a kölcsönös előnyök. Ez is része a kapcsolatépítésnek, és a szórakoztatásnak.

celebrate-celebration-cheers-1268558.jpg

Azonban ne higgyük azt, hogy nekünk, európaiaknak nincsenek fura szokásaink. A kínaiak szerint az alábbi szokások igen visszataszítóak:

  • a használt papírzsebkendőt visszatenni a zsebbe,
  • a körömrágás,
  • a fogpiszkálás
  • kézzel megérinteni a szájat (nem higiénikus),
  • grimaszolás,
  • gesztikuláció,
  • mutogatás.

Próbájuk meg a fenti dolgokat elkerülni, ha kínaiakkal találkozunk és tartsuk tiszteletben az ő szokásaikat is. Ha a fenti tippeket betartjuk, jó eséllyel építhetünk ki egy hosszú távú kapcsolatot.

A cikk forrása:

http://www.kinainfo.hu/rolunk/kinai-etikett

http://www.chinese4.eu/docs/china/kina-jo-tudni-mielott-elindul-hu.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://winendine.blog.hu/api/trackback/id/tr914366703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BahariAnna 2019.10.05. 21:46:04

Istenien néznek ki. Kipróbálnám mindegyiket, el akarom készíteni. www.ujsagomat.hu/penny-market/lapozhato-reklamujsag-csutortoktol-03-10-2019/ az alapanyagokat nem nehéz beszerezni.
süti beállítások módosítása