Wine&Dine

Karácsonyi fogások a világ különböző pontjairól

2018. december 12. - Wine and Dine

Sziasztok Gasztroimádók!

Ha régebb óta követtek minket, akkor biztosan megfigyeltétek, hogy minden héten más kultúrát igyekeztünk közelebb hozni hozzátok. Ez a mai bejegyzésben sem lesz másképp, hiszen ünnepi menüket és különlegeségeket mutatunk nektek a világ különböző pontjairól.

Belgiumban a csecsemő Jézus testére formázott kalácsot (cougnou) készítenek.Brazíliában disznó bélszín (lombo a Califórnia), tőkehal és bundás kenyér (rabanada) dívik.

ke_pernyo_foto_2018-12-12_8_43_59.png

A csehek kedvence a ponty krumplisalátával, a legjobbakat már előző nap elkészítik, és szentestéig állni hagyják. A hagyomány szerint a karácsonyi vacsora a nap első étkezése, és aki kibírja, hogy előtte nem eszik, aranymalacot lát a falon.

 

Brazíliában disznó bélszín (lombo a Califórnia), tőkehal és bundás kenyér (rabanada) képezi a menü részét.

Jamaicában természetesen rumos sütit sütnek, és a Karib-térség nagy kedvencét, a currys kecskét eszik hozzá.

Porugáliában nincs karácsonyi menü Bolo Rei (Király torta), azaz gazdagon díszített, kandírozott gyümölcsös sütemény nélkül.

ke_pernyo_foto_2018-12-12_8_44_56.png

 Franciaország

A francia karácsonyi menüt – Le Reveillon - hagyományosan az éjféli mise után szolgálják fel. Habár az ételek régiónként változhatnak, pezsgőt szinte minden esetben kínálnak mellé. A liba- vagy kacsamáj a legnépszerűbb előétel, akárcsak az osztriga és a füstölt lazac. Kedvelt főfogás a gesztenyével töltött sült liba és egyéb marha- és bárányhúsból készült sültek.Jézus és a 12 apostol tiszteletére egy 13 részből álló desszertkülönlegességgel zárják a karácsonyi menüt. A provence-i eredetű édesség a következőkből áll: dió, birsalmasajt, mandula, mazsola, calisson, többféle nugát, alma, körte, narancs, dinnye szőlő, valamint a híres provence-i lepénykenyér, a fougasse. Ezeknek a hagyomány szerint karácsony estétől egészen december 27-ig az ünnepi asztalon kell maradniuk.

ke_pernyo_foto_2018-12-12_8_44_24.png

Spanyolország

A hagyományos spanyol karácsonyi vacsorát este tíz óra és éjfél között szolgálják fel. Kezdő fogásként általában sajtokat, pástétomokat és sonkát fogyasztanak. Elsősorban part menti területeken különösen népszerű a tenger gyümölcseiből készült leves, de az ország többi részén is kedvelt. Rendszerint kerül az asztalra fehér aszparágusz, bébi angolna, királyrák és ínycsiklandó sült tengeri keszeg. A hagyományos karácsonyi desszertek közé tartozik a marcipános sütemény, a churro és a turrón, mely apróra vágott vagy darált mandula és méz összekeverésével készül.

ke_pernyo_foto_2018-12-12_8_45_29.png

Anglia

Az angoloknál a karácsonyi ebédre kora délután kerül sor, hogy a hagyomány szerint a királynő délután három órakor közvetített karácsonyi beszédéig elfogyasszák. A tradicionális sült liba helyett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a pulykasült. Ilyenkor kerül az asztalra a jellegzetes kenyérmártás, a Yorkshire pudding és a szalonnába tekert kolbász, a chipolata. A leggyakoribb desszert a karácsonyi puding, melyet december 25-én fogyasztanak, de már hetekkel az ünnepek előtt elkészítik. A puding tésztáját hagyományosan a család minden tagja megkeveri, és közben kíván valamit. Felszolgálás előtt leöntik brandyvel és meggyújtják.

Argentína

Legnépszerűbb húsok a marha, a sertés és a pulyka. A karácsonyi menü részeként kerül az asztalra különféle darálthúsos pite, főtt tojással, hagymával töltött, fűszeres steak és egy igazi különlegesség, a sült páva. Szívesen fogyasztanak pezsgő a vacsorához, legelterjedtebb karácsonyi desszert a kenyérpuding.

ke_pernyo_foto_2018-12-12_8_46_33.png

Források: https://alfahir.hu/karacsonyi_menu_a_nagyvilagban-20121224

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/8-nemzet-tipikus-karacsonyi-etelei/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://winendine.blog.hu/api/trackback/id/tr4714472458

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása