Wine&Dine

Olasz konyha

2018. október 28. - Wine and Dine

Sziasztok Gasztroimádók!

Ma az olasz konyháé a főszerep, pontosabban az olasz étkezési szokásokról fogunk írni nektek. Az olasz konyha hallatára valószínűleg a legtöbb ember számára a pizzák, a spagettik, a sonkák, a sajtok, a halak, a fűszerek, vagy az olasz borok jutnak eszébe. Nézzük meg hogyan is néz ez ki a valóságban, illetve milyen szokásoknak kell megfelelnünk, amikor Olaszországban, vagy valamilyen olasz étteremben járunk. A cikkünk végén néhány olasz ételkülönlegességet is ajánlunk nektek.

Reggeli (Colazione):

Olaszországban a reggeli a nap legkönnyebb és egyben leggyorsabb étkezése, mely 7:00-11:00 között zajlik. Általában kevés kenyér, sonka, tojás, sajt, vagy valamilyen péksütemény szokott a menü lenni, melyet kávé szokott kísérni.  Érdekesség, hogy az olaszok általában tejjel szokták reggel fogyasztani a kávét, ebéd után kizárólag feketén isszák. Gyakran a munkába siető emberek egyébként teljesen kihagyják a reggelit, vagy csak kevés gyümölcsöt esznek otthon.

 breakfast, coffee, croissant

Ebéd (Pranzo)

Az olasz ebéd általában 12:30 és 14:30 között zajlik, attól függően, hogy az ország mely részén tartózkodunk. Az első fogás általában előétel, ami rizottó vagy valamilyen könnyű tészta. Ezt valamilyen könnyebb sült hal, vagy hús követi, friss salátával, zöldségekkel. Az olaszok ritkán esznek levest, köretnek általában valamilyen salátát választanak, sok étlapon például egyáltalán nem is szerepel a krumpli. Az ebédet természetesen desszert zárja, melyek közül a Tiramisú a legismertebb.

pasta with meat in white palte

Vacsora (Cena):

Az olasz vacsora a magyar szokásokhoz képest később, általában 20:00-22:00 között zajlik. Legtöbbször az olaszok számára a vacsora a legbőségesebb étkezés, előétellel, főétellel és desszerttel. Az előétel általában valamilyen sonka, szalámi, olajbogyó, melyet tészta, rizs, vagy hús követ zöldségekkel. A vacsorát gyakran egy pohár bor kíséri és gyümölcs, fagyi, vagy valamilyen desszert zárja. 

 Platter of Foods

Néhány érdekesség az olasz konyhával kapcsolatban:

  • A közhiedelemmel ellentétben, az olaszok ritkán esznek pizzát.
  • Az olasz éttermek kizárólag a főétkezések idejében vannak nyitva.
  • Gyárilag több mint ötven tésztafélét készítenek, a tésztakészítés náluk külön tudománynak számít.
  • Erősebb Espressot fogyasztanak mint mi, délután kizárólag feketén isszák a kávét.
  • Az olaszok a főzéshez vajat, oliva olajat, vagy más növényi zsiradékot használnak.
  • Az olasz konyhában számtalan fűszer használnak az ételek elkészítéséhez pl: bazsalikom, oregánó rozmaring, kakukkfű, fahéj. 

Olasz ételkülönlegességek, amiket mindenképpen ki kell próbálnod:

5. Lasagne

Classic Lasagna with bolognese sauce. Premium Photo

4. Rizottó

Free stock photo of food, salad, healthy, rice

 3. Olasz fagylalt

Free stock photo of summer, dessert, sweet, ice cream

2. Olasz kávé

background, beverage, blur

1. Tiramisú

 

Képek forrása:

  • pexels.com
  • https://unsplash.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://winendine.blog.hu/api/trackback/id/tr2914328697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása