Sziasztok Gasztroimádók!
Mai bejegyzésünkben a macaronok történetéről és elkészítésének titkairól tudhattok meg többet. A macaronok népszerűsége töretlen, az egyik legtrendibb édességnek számítanak. Népszerűségét mutatja, hogy március 20-át kinevezték Macaron napnak. Ezt érdemes észben tartani, mert sok macaron bolt szerte a világon kedveskedik ekkor valamivel vásárlóinak.
Nem új keletű édességről van szó, története a 8. századra nyúlik vissza és meglepő módon Velencében nyílt az első macaront is készítő cukrászda. Elterjedésében fontos szerepet játszott Medici Katalin, akit a franciák máig okolnak gasztronómiájuk „elolaszosodása” miatt. Olyan ételek elterjedése köthető még a nevéhez, mint Crepe Suzette (palacsinta karamellizált szószban, szintén híres francia desszert), a narancsos kacsa, az articsóka, a zeller, a saláta, a brokkoli, a tészta és a parmezán.
Majd Franciaországban vált igazán népszerűvé ez a desszert. A francia fővárosban készítették először a ma is ismert változatot, ennél a változatnál már a két tészta tallért finom krémmel ragasztották össze. A macaronok tojásfehérjéből, mandulalisztből vagy őrölt mandulából készül porcukor és ételszínezék hozzáadásával. A két édes tészta között egyensúly teremt a savanykásabb, kesernyésebb krém, amely nagyon fontos összetevője ennek az édességnek.
Az igazán bátrak megpróbálkozhatnak a macaron otthoni elkészítésével is, ez azonban sok türelmet, odafigyelést és szerencsét igényel.
Most összegyűjtöttünk nektek néhány fontos tippet, amire mindenképp érdemes odafigyelni.
- Nagyon fontos a megfelelő minőségű alapanyagok kiválasztása.
- Elengedhetetlen egy precíz, jól bevált recept.
A receptben leírtakat pontosan be kell tartani. - A tojásfehérje elég ideig pihenjen, az elég idő egy teljes napot jelent szobahőmérsékleten, vagy négy, akár öt napot hűtőszekrényben.
- Fontos, hogy a porcukor és a mandulaliszt tökéletesen por állagú legyen.
- A megfelelő mennyiségű ételszínezék eltalálása is fontos, mert a sütés során megfakul, ezért érdemes többet beletenni.
- A tökéletes állag elérése után, habzsákból adagoljuk a tepsibe.
- Nagyon fontos a megfelelő szárítási idő megválasztása is, ami függ a hőmérséklettől és a páratartalomtól.
- A sütési idő és hőmérséklet betartása szintén elengedhetetlen a sikerhez.
- Majd miután ilyen alaposan megdolgoztunk, a tökéletes eredmény érdekében minimum fél napig a hűtőben kell tárolnunk.
Az elkészítési kísérlet után, már biztos vagyok benne, hogy a macaron készítés igazi művészet.
Ajánljuk figyelmetekbe a Macaron Heaven gyönyörű és nagyon finom állatfigurás alkotásait, mely tökéletes ajándékötlet édességet kedvelő szeretteinknek.
A blog írása közben megkívántam ezt a finomságot, ha ti is, akkor a Wine and Dine Facebook oldalán találtok egy szuper cikket Budapest legjobb macaronozóiról. Próbáljátok ki őket, ha szívesen kényeztetnétek magatokat egy kicsit vagy épp nem álltok készen szembe nézni a macaron készítés kihívásaival.
Források:
https://www.instagram.com/explore/locations/154646648418724/macaron-heaven-manufaktura?hl=en
https://ganachepatisserie.com.au/little-known-facts-about-french-macarons/
https://sobors.hu/2018/07/12/mi_az_a_macaron_es_miert_imadjuk_annyira
https://theculturetrip.com/europe/france/paris/articles/the-history-of-the-delicious-macaron/
http://www.cookta.hu/hir/20160319-macaron-laz-avagy-az-edes-kis-csok-kalandos-tortenete