Wine&Dine

Mi az a Specialty kávé?

2018. november 03. - Wine and Dine

Sziasztok Gasztroimádók!

Ma a Specialty kávék világába repítünk titeket! Megismertetjük veletek a fogalom eredetét, jelentését és végül még remek kávézókat is ajánlunk nektek, ahol kipróbálhatjátok ezt a különlegességet!

A cikk a Kávéklub „A kávé elitje: a specialty kávék” című írása alapján készült.

Kezdjük is az elején: mit jelent az, hogy specialty kávé?

Szó szerint különleges kávét jelent, de ebből még nem tudunk meg sokat. Egy kávé ugyanis sok mindentől lehet különleges: a termesztés helyszínétől, a kávébab milyenségétől és minőségétől, a talajtól, a feldolgozástól és még sokáig sorolhatnánk. Képzeljétek el, hogy a specialty kávék mindezekben, és még nagyon sok más tulajdonságukban is különlegesek!

aroma-art-beverage-1251175.jpg

„A specialty kávé kifejezést Erna Knutsen használta először 1978-ban, egy franciaországi nemzetközi kávékonferencia alkalmával.” (Forrás: Kaveklub) Azt ugyebár mindannyian tudjuk, hogy a kávébab és a csészénkben lévő kávé között óriási a megtett út. Na ennek az útnak minden pontján van legalább egy olyan feltétel, aminek a specialty kávénak kiemelkedően meg kell felelnie.

Először is, fontos, hogy milyen fajtájú a kávé, és ez alapján milyen talaj és klíma kell neki. Fontos, hogy ezt jól eltaláljuk, mert ez az első lépés a jó specialty kávé készítése felé. Ha megvan a kávéfajtánk, és el is ültettük, a következő fontos tényező a szüret ideje. Ez nem lehet se túl korán, se túl későn – kicsit úgy, mint a bornál. Ha leszüreteltük a kávébabot, azt minél hamarabb el kell szállítanunk a feldolgozó üzembe, ahol pedig arra kell kínosan ügyelni, hogy nehogy megsérüljenek a szemek.

 „Az SCAA zöldkávé minősítési rendszere a babokon előfordulható hibák alapján értékeli a kávékat: léteznek elsődleges és másodlagos hibák, a kisebb repedésekből például 5 db tesz ki egy hibapontot, míg a teljesen fekete kávébabból már 1 db is önálló hibapontnak minősül. A kávékat kisebb adagonként, 100 vagy 300 grammonként vizsgálják át. A specialty kávénál 300 grammban maximum 5 teljes hibapont engedhető meg, a prémium kávénál maximum 8.” (Forrás: Kaveklub)

beans-brown-coffee-9186.jpg

A kávét ezután ideális hőmérsékleten kell tárolni és óvni kell a párától. A pörkölés intenzitása és időtartama sem mindegy, ha tökéletes ízeket akarunk elérni. Ezután következik az őrlés, ami során finom aromás vegyületek szabadulnak fel és a kávét nagyobb felületen éri az oxigén – éppen ezért a kávéőrleményt érdemes minél hamarabb elfogyasztani. A specialty kávé ezért életének jelentős részét egész babként tölti, az őrlés csak kevéssel a fogyasztás előtt megy végbe.

Kijelenthetjük, hogy a specialty kávé minőség, maximalizmus, együttműködés, aprólékosság és precizitás az első lépéstől az utolsóig. (Forrás: Kaveklub)

Melyik kávé lesz végül specialty?

„Az erre hivatott szervezetek előre meghatározott szabványok szerint vizsgálják a kávékat, és csak az lehet a befutó, aki átmegy a komoly formai kiértékelésen és a kóstolón: a maximális 100 pontból legalább 80-at kell elérnie a kávénak ahhoz, hogy kiérdemelje a specialty elnevezést.” (Forrás: Kaveklub)

Van még egy utolsó, de fontos kritérium: a fair trade. Tehát a kávétermesztésben részt vevő emberek élete, életminősége sem elhanyagolható szempont.

A specialty nagyhatalmak között Kolumbia, Etiópia, Kenya és Panama találhatóak az élmezőnyben.

Hol ihattok specialty kávét?

map_specialty.png

Találtunk egy nagyon jó weboldalt, ahol könnyedén rákereshettek, hogy a közeletekben milyen specialty-kávé lelőhelyek vannak! Ha ti is kiptóbálnátok ezt a különlegességet, látogassatok el a specialty weboldalára: https://specialty.hu/hu

Írjátok meg kommentben, hogy hol jártatok és milyen kávét ittatok!

A cikk forrása: Kávéklub - „A kávé elitje: a specialty kávék”
Link: http://kaveklub.reblog.hu/a-kave-elitje-a-specialty-kavek

A bejegyzés trackback címe:

https://winendine.blog.hu/api/trackback/id/tr4214339663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása