Wine&Dine

A magyar konyha 10 legkedveltebb fogása

2018. december 01. - Wine and Dine

Sziasztok Gasztroimádók!

Ebben a blogbejegyzésünkben szeretett hazánknak a konyhájáról, illetve nemzeti ételeinkről olvashattok. Cikkünket egyben ajánlónak is szánjuk nektek, hogy ha hazánkba látogat egy külföldi ismerősötök ne kelljen sokat gondolkodnotok azon, hogy mik azok a nemzeti ételeink, amit mindenképpen meg kell kóstolniuk.

Magyarország konyhája az egész világon ismert fűszeres, gazdag ízvilágáról. A magyar étel különlegességeknek évszázadokra visszamenő életútja lehet, ahogy azok elkészítésének fortélyait egyre inkább csak tökéletesítettük. Így talán nem is meglepő, hogy bizonyos fogások a kulturális örökségünk szerves részét képezik.

1. Gulyás

Az egyik külföldiek által is legismertebb magyar fogás, amelyet az országunk látogatóinak semmiképpen sem szabad kihagynia, nem más, mint a gulyás. Ennek az étel különlegességünknek azonban az eredetéről sokan nem is tudnak, ami szerintünk a külföldi vendégeinknek érdekességként szolgálhat. A szarvasmarhákat őrző gulyásokról kapta a nevét, épp ezért az eredeti, azaz a legfinomabb csak akkor lehet, ha a szakács a szabad ég alatt bográcsban készíti el ezt az ízletes fogást. Természetesen a gulyásnak Magyarország minden területén más és más plusz összetevője van a fűszereket illetően, de állagát tekintve általánosságban valahol a leves és a főzelék között kell elhelyezkednie. Fix összetevői között szerepel: a marha(eredeti) vagy sertéshús, répa, krumpli és a piros paprika. Ahogyan már korábbiakban is olvasható volt, a nemzeti ételeinknek nagy történelme van, a gulyás története a kutatások szerint egészen a kilencedik századik nyúlik vissza, de a kulturális szimbólumunkká csak az 1800-as években vált.

gulyas.jpg

2. Halászlé

Másik nagy ismertségnek örvendő nemzeti ételünk a halászlé. A gulyáshoz hasonlóan ez az étel különlegességünk is bográcsban készítve a lefinomabb. Hagyományosan a halászlevet folyami halból készítik, általában több féle halat tartalmaz, mint például harcsát, pontyot, sügért vagy csukát. A fűszerezése ízlés szerint történik, de tartalmaznia kell paprikát, amely enyhén csípősen teszi igazán harmonikussá az ízeket és szép pirossá a levet. Országon belül számos elkészítése módja van, és jellemzően karácsonykor majdnem minden háztartás asztalán az egyik fő fogásnak számít.

halaszle.jpg

3. Hurka-kolbász

A hurkát is és a kolbászt is különböző húsokból különböző ízesítéssel készítik országszerte hazánkban, de a fő különbség kettejük között abban rejlik, hogy a hurkát főzik, a kolbászt pedig füstölik. Annak ellenére, hogy mindkettőt lehet önmagában vagy egy kiflivel és paprikával is enni, a hurka és a kolbász rengeteg magyar ételben megtalálható alapanyagként is, ami a nemzeti különleges fogásainkat még sokoldalúbbá varázsolja.

hurka_kolbasz.jpg

4. Pörkölt és paprikás

Habár a pörköltöt és a paprikást külön szokás emlegetni, a hozzávalók és az elkészítés menete olyannyira hasonlítanak egymáshoz, hogy a paprikást egyfajta pörköltként is el lehet képzelni. A két étel a magyar gasztronómia szintén közismert fogásai, de a hasonlóságok ellenére két különböző ételről van szó, melyeket már 1780-ban is fogyasztottak az őseink. A pörkölt (szintén az alapján, hogy az ember Magyarország melyik területén fogyasztja) készülhet marhából, borjúból, csirkéből, disznóból vagy májból is, de a hagyma, a paprika és egyéb fűszerek mindenhol ikonikus hozzávalóknak számítanak. Egy igazi pörkölt mellől a jellegzetesen magyar nokedli vagy tarhonya sem hiányozhat természetesen.

porkolt_paprikas.jpg

5. Töltött káposzta

A töltött káposzta egész Kelet-Közép-Európában elterjedt főételnek mondható, a magyar verzió általában savanyított főtt káposztából készül, amelyet darált disznóhússal kevert rizzsel töltenek meg, és tejföllel, borssal és az elengedhetetlen, védjegyünknek számító paprikával ízesítik. A töltött káposzta leggyakrabban húsvét és karácsony (mint a halászlé) idején kerül az asztalokra, de természetesen az év más időszakaiban is megtalálhatóak a vasárnapi ebéd menüjében. Méretét tekintve országrészenként eltér, valahol egészen kicsi -amit lakodalmas káposztának is szoktak nevezni-, valahol meg ökölnyi méretűben fogyasztják.

toltott_kaposzta.png

6. Főzelék

Érdekes, hogy kevés olyan magyar ételt tudnánk felsorolni az éppen fogyókúrázó, Magyarországra érkező ismerősünk, mint például a főzelék. Elkészítése viszonylag egyszerű, ezért nagyon gyakori a főzelékillat a magyar családok konyháiban. A nagyobb városokban több helyen is találhatunk kifejezetten főzelékre specializálódott éttermeket, ahol akár különleges ízekkel is találkozhatunk. Főzelék készülhet például krumpliból, babból, borsóból, lencséből, kelkáposztából, tökből vagy akár répából is. Az előbb felsorol sok-sok alternatíva is azt bizonyítja, hogy a főzelék is azon magyar ételek közé sorolható amelyek rendkívül sokoldalúak!

fozelek.jpg

7. Lángos

Az örök magyar kedvenc kétségtelenül a lángos, a híres, diétákat romba döntő olajban sült tészta. Lángossal a világ számos pontján találkozhatnak már az emberek, hiszen nagyon sok magyar vállalkozó nyitott speciálisan magyar mivoltát kiemelő lángosos büfét. A lángos eredetéről vitatkoznak a kutatók, mivel egyesek szerint a török megszállás alatt terjedt el Magyarországon, míg mások azt állítják, hogy már a rómaiak is ismerték az elkészítésének fortélyait. Leggyakrabban tejfölös-fokhagymás feltéttel szokás fogyasztani, de számos ízesítés is megtalálható a kínálatban, mint például a sajt vagy a sonka. A lángos feltétek alkalmazásában és azok kombinációinak felhasználásában csupán az ízlés szabhat határt.

langos.jpg

8. Kürtőskalács

Az eredeti kürtőskalács receptje Székelyföldről származik, ahonnan Magyarország központi területeire is elterjedt. Az édes csavaros tésztát faszén felett sütik enyhén keményre és általában karamellás bevonattal fedik be felületét. Elkészültét követően ízlés szerint fahéj, kókusz, kakaó vagy diódarabkák kerülnek.  Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendtek a mini kürtűskalács tölcsérben vásárolható fagylaltok is.

kurtoskalacs.jpg

9. Dobostorta

A dobostorta 1885-ben került be a magyar köztudatba, amikor is Dobos C. József magyar cukrász bemutatta egyedi alkotását a Budapesti Általános Kiállításon. A piskóta alapú, csokoládés vajkrémmel rétegelt és karamellával befont torta összetéveszthetetlen bármely más ország jelképként ismert desszertjével. A torta első bemutatásakor annak elkészítési technikája, alakja és íze is különlegesnek számított az egész világon, és ebből a varázsából a mai napig egy cseppet sem veszített. A torta jelentős részét alkotó vajkrém teljesen ismeretlen volt abban az időben, és ez volt az első alkalom, hogy valaki ezzel készített süteményt. A cukrászmester élete végéig titokban tartotta a dobostorta különleges receptjét, amelyet később a végrendelete szerint nyilvánossá tettek.

dobos_torta.jpg

10. Somlói galuska

Magyarország másik kedvenc süteménye nem hiába érdemelte ki ezt az előkelő címet. A kihagyhatatlan ízletes desszert piskótából, csokoládékrémből, dióbélből és tejszínhabból készül, de gyakran egy kevés rumot is tesznek bele a cukrászok attól függően, hogy kinek mi az ízlése és a tökéletes receptje. A történetéről annyit, hogy a somlói galuskát 1950-ben álmodta meg Gollerits Károly, a Gundel étterem főpincére, kinek álmát 8 évvel később Szőcs Béla cukrászmester készítette el először a Brüsszeli világkiállításra, ahol minden résztvevőt sikerült lenyűgöznie az édességnek. A nagy sikert követően a magyar konyha egyik legikonikusabb részét képezi.

somloi_galuska.jpg

 

 

Források:

https://www.magyarorszagom.hu/hires-magyar-etelek.html

pixabay.com

pexels.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://winendine.blog.hu/api/trackback/id/tr5314408282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása