Wine&Dine

Híres magyar borok és pincészetek

2018. november 29. - Wine and Dine

Sziasztok Borimádók!

Ha a hazai étel- és italfogyasztásról és annak kultúrájáról beszélünk, akkor semmiképp sem feledkezhetünk meg a külföldön is híres borászatainkról és a kiváló minőségű borainkról. A mai nap a hazai boroké a főszerep, cikkünkben a leghíresebb magyar pincészeteket és a legjobbra értékelt magyar borokat fogjuk bemutatni nektek. 

Disznókő Pincészet

Elsőként a Disznókő Pincészetről ejtünk pár szót. Disznókő a Tokaji borvidék meghatározó pincészetének számít Magyarországon. A borvidék régi történelmi birtok, mely fontos szerepet játszott a tokaji borok fellendítésében. Az 1990-es évek óta egy teljes disznókő aszúsor készült el, melyek közül a 2008-as aszú 96/100-as értékelést kapott a robertparker.com oldaltól. Az oldalt egyébként az egyik legelismertebb borkritikusként tartják számon.

Disznókő Pincészet

blikk.hu/eletmod/gasztro/top-3-magyar-boraszat 

Csányi pincészet

A pincészet elődje a Chateau Teleki Borászat, melyet Teleki Zsigmond szőlőnemesítő alapított 1881-ben. A hagyományuk szerint,  „jó bort nem lehet elhivatottság nélkül készíteni”, mely szlogent napjainkban is büszkén vállalnak a jelenlegi tulajdonosok. Prémium márkájuk a Chateau Teleki és a Kővilla. Gasztronómiai kiadványuk állítása szerint versenyben vannak a legjobb hazai vörösborokkal, ráadásul jóval kedvezőbb áron lehet készítményeiket megvásárolni. Boraik stílusa írásuk szerint "elegáns és túlzásoktól mentes".

blikk.hu/eletmod/gasztro/top-3-magyar-borasza 

Csobánc-hegyi pince és borház

A Csobánc-hegyi borház, a híres színésznő, Tolnay Klári egykori villája, ahol a kiváló minőségi borokhoz magas színvonalú konyha és vendéglátás is párosul. A Csobánc-hegyi pince a borszakértők által egyik legtöbbet ajánlott pincészete, ahol az ország legjobb olasz- és rajnai rizlingjei, zöldveltelini borai készülnek. Külföldön több bécsi és bázeli híres éttermekben is jelen vannak a Villa Tolnay boraik.

blikk.hu/eletmod/gasztro/top-3-magyar-boraszat

Pajzos Tokaji Aszú Esszencia 1999

Pincészetek és borászatok pedig ugye nem léteznek finom borok nélkül, tehát elsőként az 1999-es évjáratú Tokaji Aszút mutatjuk be nektek, amit Robert Parker 100 pontos skáláján maximális pontszámot kapott. Az esszienciájában mandarin, narancsdzsem, tömjén illatot lehet felfedezni. A mandarin és füge zamata tartja fenn a frissességet és a vibrálás érzetét. Esszienciája 60%-ban furmintot, 30%-ban hárslevelűt, 10%-ban sárgamuskotályt tartalmaz, literenként 257 gramm cukor található benne. Érlelési potenciálja megközelítőleg 30-40 év. Fogyasztását önmagába, vagy szivar mellé ajánlják.

winebid.com 

Royal Tokaji Essencia 2007

A különleges bort 2007-ben alkotta meg a Royal Tokaji Borászat, mely szintén maximális pontszámmal szerepel Robert Parker skáláján. A készítményt világos, szalmasárga szín jellemzi, mely sárgabarack illattal párosul. Furmint, hárslevelű és sárgamustokáj szőlőfajtábol készül. Alkoholtartalma mindössze 2%, cukortartalma rendkívül magas, 560g/liter. Aromájában aszalt füge és szilvalekvár ízt lehet felfedezni. A bort 2011 januárjában palackozták, összesen 2057 palack készült belőle.

royal-tokaji.com

 

Források:

  • https://winelovers.blog.hu/2018/03/22/ezek_a_legjobb_magyar_borai_a_legnagyobb_borszakiro_szerint
  • http://www.blikk.hu/eletmod/gasztro/top-3-magyar-boraszat/7tnl61d

 

Képek forrása:

  • https://www.winebid.com/BuyWine/Item/Auction/923166/1999-Chateau-Pajzos-Tokaji-Esszencia-375ml
  • http://www.royal-tokaji.com/hu/essencia.php
  • http://www.blikk.hu/eletmod/gasztro/top-3-magyar-boraszat/7tnl61d

A bejegyzés trackback címe:

https://winendine.blog.hu/api/trackback/id/tr2914404694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása