Wine&Dine

¡Que aproveche! avagy Mexikó gasztronómiája

2018. november 02. - Wine and Dine

Sziasztok Gasztroimádók!

Mai bejegyzésünkben egy igazán távoli és izgalmas gasztronómiát mutatunk be nektek, a tortilla és a tequila hazájába, azaz Mexikóba kalauzolunk titeket.

ke_pernyo_foto_2018-11-01_23_58_29.png
 A maják nemcsak a matematikában, az építészetben és a csillagászatban alkottak maradandót, hanem a gasztronómiában is. Mexikó adta az első csokoládét, vanilliát, chilipaprikát is a világnak. A vanília, a világ egyetlen ehető orchideája, ami vadon csakis a dél-mexikói dzsungelben nő. 

ke_pernyo_foto_2018-11-01_23_59_35.png
Kukorica, csili, paradicsom, feketebab – több ezer éves ételek, archeológiai ásatások során több mint 7000 éves feketebabot is találtak a régészek Dél-Mexikóban. De innen származik az avokádó és a papaya is, előbbit afrodiziákumként használták, utóbbival a gyomor bajait kúrálták.

A különleges mexikói nemzeti ételek pedig a világörökség részét képezik, ezek közül mutatjuk be nektek a legismertebbeket.

Mexikó egyik fő tápláléka a kukorica, illetve a kukoricából készült ételek, a kukoricalisztből lapos lepényt sütnek, ezt hívják tortillának, és ezeket a lepényeket eszik különböző módon, különböző töltelékekkel.

A quesadilla  főleg sajtot tartalmazó (innen a neve: queso=sajt) töltelékkel megrakott étel. A tölteléket 2 tortilla-lap közé teszik, majd az egészet megsütik.

taco, tulajdonképpen  bármilyen hozzávaló, tortillába tekerve. Szervírozhatják puhán vagy pirítva, klasszikus grillezett hússal vagy akár garnélával is.

ke_pernyo_foto_2018-11-01_22_34_10.png

Fekete bab, vagyis frijoles elkészítése többnyire nagyon egyszerű, egy kis hagymát, fokhagymát és némi fűszert adnak hozzá. Néha az étkezés végén tálalják egy csöpp mexikói tejföllel.

torta náluk szendvicset jelent és nem édességet, ezek óriási hússal és zöldséggel töltött szendvicsek.

A zacahuil nevű étel egy hatalmas banánlevelekbe csavart szószos húsétel, hatalmas adagban. Akár 70 kilót is nyomhat egy fogás, amit 10-12 órán át sütnek egy speciális kemencében, kibontása után pedig több száz ember lakik jól belőle. Esküvők, helyi piacok kedvelt fogása. Nézd meg ezt a rövid videót a készítéséről:

Italok

A licuados, trópusi gyümölcsökből facsart, frissítő dzsúz.

A forró csokoládé nemzeti ital, édes és keserű változatban, ha Mexikóban jársz, kihagyhatatlan.

Hasonlóan büszkék a sörükre is, de azt is ízesítik, így született a 
chelada: sör lime dzsúzzal és sóval keverve, és a michelada: ugyanez csípős szósszal is bolondítva.


ke_pernyo_foto_2018-11-02_0_04_26.png


A tequila az agave kaktuszból készül, többszázfajta tequilát gyártanak Mexikóban. Érdekesség, hogy a mexikóiak nem úgy isszák, mint mi, hanem lassan kortyolgatják, mint a jó bort vagy üditőkkel keverve hígítva isszák. 

Ha még több érdekességre vágysz a mexikói gasztronomiából, akkor kattints a videóra:



A bejegyzés trackback címe:

https://winendine.blog.hu/api/trackback/id/tr2714338013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása