Wine&Dine

¡Viva la comida espanola! - 4 kedvenc spanyol helyünk Budapesten

2018. november 09. - Wine and Dine

Tapas, patatas bravas, sangria, chorizo, jamón serrano, gazpacho…Pár dolog, amiért imádjuk a spanyol konyhát. De, kedves Gasztro-, és Spanyolimádók, a spanyol gasztronómia ennél sokkal több, és ha nem akartok Spanyolországba utazni azért, hogy megkóstoljátok ezeket a finom falatokat, most bemutatjuk számotokra kedvenc budapesti spanyol éttermeinket, ahova garantáltan visszatértek még egyszer, kétszer, sokszor… ;)

1. Padrón, a családias

padron.jpgForrás: Marie Claire Online

Elsőként a Padrón nevű hangulatos kis helyet mutatjuk be nektek, ami szerintünk az egyik legcsaládiasabb spanyol étterem Budapesten. Családi vállalkozásként indult 5 éve a Hold utcai piacon, azóta pedig saját helyet nyitottak a Horánszky utcában, Madre és Padre ott várják a spanyol konyha szerelmeseit, és az olyan Gasztroimádókat, mint Ti és mi magunk. Amikor ellátogattunk ide, az első gondolatunk az volt, hogy ez egy “mini Spanyolország”, tényleg olyan, mint egy igazi, vérbeli spanyol tapas bár a pulttal, ami előtt magasított bárszékek vannak, a hely kicsit szűk és agyagtálkában sütve hozzák az ételeket.

Az étlapon szereplő állandó ételek, mint például a tortilla (krumplis-hagymás tojáslepény), pimientos de Padrón (sült Padrón paprika Maldon sóval), patatas bravas (pirított krumpli sültpaprikás-paradicsomos és alioli szósszal), gambas pil-pil (pácolt garnéla fokhagymás chilis olivaolajban), és a sok más finomság mellett van heti ajánlat is, ami alkalmanként olyan különlegességeket takar, mint a yeye nevű, andalúz kistermelőtől beszerzett olajbogyó vagy a madridi pacal, mellyel berobbantak a köztudatba. Az ételek mellett például spanyol borok, és a kedvencünk, a sangria is megtalálható a kínálatban.

padron3.jpgPadrón paprika (Forrás: Padrón Facebook oldal)

madridi_pacal.jpgMadridi pacal (Forrás: Padrón Facebook oldal)

Ár-érték arányban is nagyon megéri a hely, a tapasok 490 Ft-tól 1690 Ft-ig kaphatók, mindenképp úgy érdemes kérni őket, hogy megosztjuk egymással, csipegetünk.

A mi kedvenceink a calamares rebozados (tintahalkarika sörtésztában, remuláddal), az entrecot de buey con chimichurri (hátszín rózsabors kéregben, fokhagymás-petrezselymes mártással) és az autentikus patatas bravas voltak.

spanyol.jpgTintahalkarikák sörtésztában remuláddal, padrón paprika, patatas bravas és hátszín rózsabors kéregben, fokhagymás-petrezselymes mártással

Related image Padrón weboldal

Image result for facebook icon Padrón Facebook

2. Vicky Barcelona, a bulizós

A Vicky Barcelona a Gozsdu udvar Dob utca felőli részén nyílt meg 2015-ben. A hely stílusa, atmoszférája, berendezése is tipikus spanyol hangulatot tükröz: keskeny térben vörös bársonyfüggönyök, melyek az asztalokat választják el egymástól, bikaviadalt ábrázoló csempesor, hangsúlyos, sötét színű fabútorok, melyek megadják a hely különleges hangulatát. A helyen majdnem minden este buli várja az vendégeket, dj-vel, spanyol élőzenével, vagy flamenco esttel, tehát mindenképpen érdemes ide ellátogatni.

vicky_b.jpgForrás: We Love Budapest

Itt minden latin: a konyhában a szakácsok nagyrésze spanyol, a felszolgálók közül is sokan spanyol nyelvterületről érkeztek, vagy beszélik a nyelvet. Sőt, az ételek alapanyagai is Spanyolországból jönnek – még a tenger gyümölcsei is.

Amikor mi ellátogattunk ide, surtido de Ibéricos-t (ibériai válogatás ibériai sonkából, chorizóból, lomoból és salchichonból), valamint surtido de queso különleges sajtokból álló sajttálat kértünk, valamint kétféle sangriát is, a hagyományos vörösborból készülőt, és a fehér sangriát. Mi imádtuk a fehéret is, döntsétek el, nektek melyik ízlik jobban! ;)

spanyol2.jpgIbériai válogatás és sajttál

A sonka és sajttálak mellett persze más különleges ételeket, tapasokat is találhatunk az étlapon, melyeket érdemes megkóstolni, például a chorizo al vino oloroso (borban főtt chorizo), crujiente de rabo de toro en su jugo (párolt bikafarok), vagy a chipirones fritos (sült bébi tintahal).

Mivel a hely a belváros egy igen frekventált buliövezetében van, ami leginkább a turistákat célozza meg, az árai is borsosabbak, a mi sonka-, és sajttálunk például 3300 és 3100 Ft-ba kerültek.

Image result for facebook icon Vicky Barcelona Facebook

3. Pata Negra, a belvárosi

pata_negra.jpgForrás: We Love Budapest

A Pata Negra az egyetlen hely a 4 közül, ami több étteremmel van jelen Budapesten, számszerint hárommal: Pesten a Kálvin téren, Budán a Frankel Leó utcában, és az El Asador a Paulay Ede utcában. Mi a Kálvin téren jártunk, ami az első Pata Negra volt Budapesten, az alapítói, Szilveszter és Vilmos spanyol nyaralásokon inspirálódtak és hozták be éttermükbe a finomabbnál finomabb fogásokat. A meleg időben akár a teraszra is kiülhetünk, belül pedig igazi spanyol hangulat fogad minket Dél-Spanyolországot idéző csempével, hatalmas sonkákkal, és bárpulttal, bárszékekkel.

Az ételválaszték rendkívül széles, a tapasok és tálak mellett vannak levesek, saláták és desszertek is az étlapon. Amit semmiképp se hagyjunk ki, az a salmorejo cordobés (hideg paradicsomleves serrano sonkával, keménytojással), a Zabburina a la plancha (Zamburina kagyló vaslapon sütve), a gambas al ajillo (fokhagymás, chilis rákfarok) és a croquetas de jamon (serrano sonkás krokett). Ha pedig édességre vágytok, mindenképp kóstoljátok meg a crema catalana-t, ami egy isteni vanília pudingszerű édesség, a tetején karamellizált cukorral – MENNYEI!

rak.jpgFokhagymás, chilis rákfarok (Forrás: We Love Budapest)

Belvárosi hely lévén itt is kicsit drágább árakra számítsatok.

Related image Pata Negra weboldal

Image result for facebook icon Pata Negra Facebook

4. Bontxo, a baszk

bontxo.jpg

Forrás: Bontxo Facebook oldal

A Bontxo a Jászai Mari térhez közel található hangulatos baszk hely – szerintünk az egyetlen baszk étterem Budapesten. A tulajdonos egyedül viszi a helyet, ami úgy indult, hogy beleszeretett egy spanyol nőbe, így elkezdett érdeklődni a spanyol gasztronómia iránt. Később a recepteket ő gyűjtötte össze, írta le, és végül a legjobbak az étlapra kerültek. Mi imádjuk őket!

Itt is tapasok a legnépszerűbbek, azaz baszk nevén pintxo-k (ejtsd: pincsók), amik frissek, különlegesek, mégis megfizethetőek, a legtöbb étel ára 690-1290 Ft között mozog, valamint a sajt-, és sonkatálak is 1590 és 2500 Ft-ba kerülnek, tehát bátran megkóstolhatunk többféle ételt, barátainkkal közösen csipegethetünk, mégsem fogja megviselni a pénztárcánkat.

Mindenképp kóstoljátok meg a gazpacho con gambast (spanyol paradicsomleves királyrákkal), a txistorra en sidrát (almaborban főtt kolbász), a callost (baszk pacal) és a morcillát (sült véreshurka).

45740569_310210929570869_1391823988090470400_n.jpgSangría

Image result for facebook icon Bontxo Facebook

Reméljük tetszett a cikk, és hogy minél hamarabb ellátogattok ezen helyek egyikére és jól teleeszitek magatokat helyettünk is! Ha ismertek még jó spanyol helyeket, aminek mindenképp helye lenne listánkban, írjátok meg nekünk Facebookon: Image result for facebook icon

 

Képeink forrásai:

https://welovebudapest.com/toplistak/eves-ivas-spanyol-modra-ide-menj-tapasozni-budapesten/

https://www.facebook.com/padrontapas/

A bejegyzés trackback címe:

https://winendine.blog.hu/api/trackback/id/tr10014362123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása