Sziasztok Gasztroimádók!
Dorina egy hete Cipruson járt, ő fog ezen a héten mesélni gasztronómiai élményeiről.
"Múlt héten a mediterrán Cipruson nyaraltam, még utoljára megfürdőztem a meleg tengerben mielőtt elkezdődik a mínuszos téli hideg. De most nem a gyönyörű tengerpartokat, tájakat és nevezetességeket fogom bemutatni nektek… (na jó, arról is itt egy kis kép)
Karpaz
Ciprus ugye egy sziget – surprise – ezért nagyon sok tengeri fogást esznek az emberek: kagyló, tintahal, polip, mindenféle és fajta halak. Az étkezés mindig az előétellel kezdődik, ami rengeteg dologból áll, kis saláta, különféle „kencék”, például humusz, tzatziki, és tahini (a citromos szezámkrém), olajbogyó, amit össze sem lehet hasonlítani az itthoni konzerv változattal, és juhsajtból készült grillezett halloumi sajt – tehát annyi féle dolog, hogy már az előétel alatt is bőven jól lehet lakni. Velünk is ez volt a helyzet… Előttünk volt ez a sok finomság, és nem bírtuk abbahagyni a nagy zabálást, nyilván a krémeket is a kenyérre kell kenni, ami még jobban laktat…
A ciprusi előétel
Rántott tintahal
Aztán egy másodikat:
Rák
Aztán jött a harmadik:
Halacskák
Aztán a negyedik:
Paradicsomos-fetás kagyló
Aztán a százhuszadik…:
Halacska
Ahogy látjátok, rengeteg halas ételt hoztak, amiből válogathattunk és muszáj is volt nyilván mindegyiket megkóstolnunk… isteniek voltak a kaják és közben végig arra gondoltam, hogy rossz helyre születtem, simán ellennék, ha egész nap tengeri finomságokat kéne ennem, ráadásul a 30 fokos szikrázó napsütésben tehetném azt.
Természetesen a süteményekről sem feledkeztünk el, egyik nap a görög oldalon pudingos sütit, másnap a török oldalon pedig a tradicionális baklavát kóstoltuk meg.
Baklava
A brunch menüje
A sok finom tengeri herkentyű mellett megkóstoltunk húsos ételeket is, például a csirke sisht, azaz a magyar saslik ciprusi megfelelőjét. Imádtam ezt is, nagyon finom füstölt husi nyárson, szintén előétellel, salival, olívabogyóval, különféle krémekkel tálalva.
Sish