Wine&Dine

Seafood is life

2018. október 07. - Wine and Dine

Sziasztok Gasztroimádók!

Dorina egy hete Cipruson járt, ő fog ezen a héten mesélni gasztronómiai élményeiről.

"Múlt héten a mediterrán Cipruson nyaraltam, még utoljára megfürdőztem a meleg tengerben mielőtt elkezdődik a mínuszos téli hideg. De most nem a gyönyörű tengerpartokat, tájakat és nevezetességeket fogom bemutatni nektek… (na jó, arról is itt egy kis kép)

img-20180925-wa0000.jpg

Karpaz

…hanem az íncsiklandó ételeket, amiket kinn ettünk, és ami miatt nem merek ráállni a mérlegre, mióta hazajöttem.

Egyik barátnőmmel pár hete nézegettük a Skyscanner oldalát, gondolkoztunk, hova lenne érdemes menni nyaralni így október elején, hogy még a tél előtt magunkra szedjünk egy kis barnaságot. Nagyon olcsón találtunk repjegyet Páfoszba, így gyorsan le is foglaltuk azt. Szállásra nem igazán szerettünk volna költeni, és úgy gondoltuk, hogy az ottani szokásokat és kultúrát is jobban meg tudjuk ismerni egy helyi segítségével, így a Couchsurfing mellett döntöttünk.

Két hostunkkal szerencsénk volt, mindketten nagyon jófejek, viccesek voltak, de, ami nekünk food junkie létünkre a legfontosabb volt, bevezettek minket a ciprusi gasztronómia rejtelmeibe.

Hogy mit is takar ez?

Ciprus ugye egy sziget – surprise – ezért nagyon sok tengeri fogást esznek az emberek: kagyló, tintahal, polip, mindenféle és fajta halak. Az étkezés mindig az előétellel kezdődik, ami rengeteg dologból áll, kis saláta, különféle „kencék”, például humusz, tzatziki, és tahini (a citromos szezámkrém), olajbogyó, amit össze sem lehet hasonlítani az itthoni konzerv változattal, és juhsajtból készült grillezett halloumi sajt – tehát annyi féle dolog, hogy már az előétel alatt is bőven jól lehet lakni. Velünk is ez volt a helyzet… Előttünk volt ez a sok finomság, és nem bírtuk abbahagyni a nagy zabálást, nyilván a krémeket is a kenyérre kell kenni, ami még jobban laktat…

img_20180927_203938.jpg

A ciprusi előétel

…tehát mire jött a főétel már szinte tele volt a hasunk. Mi halas főételt szerettünk volna enni mindenképp, mert arra itthon kevésbé van lehetőségünk. Ez úgy nézett ki, hogy kihoztak egy fogást:

img_20180927_210328.jpg

Rántott tintahal

Aztán egy másodikat:

img_20180927_211018.jpg

Rák

Aztán jött a harmadik:

img_20180927_211026.jpg

Halacskák

Aztán a negyedik:

img_20180927_212518.jpg

Paradicsomos-fetás kagyló

Aztán a százhuszadik…:

img_20180927_213100.jpg

Halacska

Ahogy látjátok, rengeteg halas ételt hoztak, amiből válogathattunk és muszáj is volt nyilván mindegyiket megkóstolnunk… isteniek voltak a kaják és közben végig arra gondoltam, hogy rossz helyre születtem, simán ellennék, ha egész nap tengeri finomságokat kéne ennem, ráadásul a 30 fokos szikrázó napsütésben tehetném azt.

Természetesen a süteményekről sem feledkeztünk el, egyik nap a görög oldalon pudingos sütit, másnap a török oldalon pedig a tradicionális baklavát kóstoltuk meg.

screenshot_2018-10-07-10-18-02.png

Baklava

Azt hittem az első napi vacsora után egy hétig nem tudok majd kajára nézni, de másnap reggel elmentünk bruncholni, ahol szintén isteni ételeket ettünk. Volt sztenderd tojás, kolbász, dzsem, meg a többi, de voltak különleges kencék itt is, például tahini, amit hostunk mézzel kevert össze és így még finomabb krémet kaptunk. Volt itt is sali, különleges sajtok, például feta és halloumi, olívabogyó, mediterrán finomságok, illetve török pita.

brunch.png

A brunch menüje

A sok finom tengeri herkentyű mellett megkóstoltunk húsos ételeket is, például a csirke sisht, azaz a magyar saslik ciprusi megfelelőjét. Imádtam ezt is, nagyon finom füstölt husi nyárson, szintén előétellel, salival, olívabogyóval, különféle krémekkel tálalva.

img_20181001_152142.jpg

Sish

Nagyon élveztem ezt az egy hetes rövidke nyaralást, gyönyörű időnk volt, a tájak meseszépek, jófej emberekkel ismerkedtünk, és ami a legfontosabb, hogy isteni kajákat ettünk, tehát, ha Cipruson kéne élnem a jövőben valamiért, bátran tenném, és nektek is ajánlom, hogy mindenképp látogassatok el valamikor."

A bejegyzés trackback címe:

https://winendine.blog.hu/api/trackback/id/tr6414286615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása